Sijoittamisen voi aloittaa koska vain – pienelläkin summalla

Alkuun pieni mainos, sillä sijoittamisessa on hyvä valita itselle luotettava kumppani, kuten vaikkapa Nordnet, jota me voimme suositella.

Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa. Helppokäyttöisillä työkaluilla ja moderneilla ratkaisuilla keskitymme aktiivisiin säästäjiin ja sijoittajiin. Toimimme Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa noin 330 työntekijän voimin palvellen lähes 380 000 asiakasta.

Nordnet on edullisin välittäjä suurimmalle osalle säästäjistä ja sijoittajista (Taloustaito 3/2013). Olemme yksi suosituimmista brändeistä, kun valitaan pankkia säästämiseen ja sijoittamiseen. Maksuton verkkopankkitunnuksilla avattava asiakkuus on helppo myydä ja maksamme hyvän komission vaivannäöstäsi.

Osakesäästäjälle Nordnet erinomainen vaihtoehto, sillä olemme yksi Helsingin pörssin suurimmista välittäjistä. Rahastosäästäjälle emme tyrkytä omia rahastoja, vaan välitämme yli 30 rahastoyhtiön rahastoja kätevästi samassa palvelussa.

Sijoittamisen voi aloittaa koska vain, myös pienellä summalla. Moni kuvittelee, että sijoittaminen on vain suurituloisten ihmisten harrastus, mutta se ei pidä paikkansa. Pienikin summa, esimerkiksi 50 euroa kuukaudessa, voi tuoda pitkällä aikavälillä merkittäviä tuottoja korkoa korolle -ilmiön ansiosta.

Varhain aloittamisessa on etunsa. Mitä aikaisemmin aloitat, sitä enemmän aikaa sijoituksillasi on kasvaa. Vaikka olisit jo keski-iässä tai eläkeiässä, ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa sijoittaminen. Tärkeintä on aloittaa, eikä odottaa ”oikeaa” hetkeä.

Tee budjetti ja säästä säännöllisesti

Sijoittaminen lähtee liikkeelle oman talouden hallinnasta. Tee budjetti, joka kertoo tulosi ja menosi. Tämä antaa sinulle selkeän kuvan siitä, kuinka paljon voit säästää sijoituksiin kuukausittain.

Säännöllinen säästäminen on avain sijoitusomaisuuden kasvattamisessa. Sijoita säännöllisesti esimerkiksi joka kuukausi, vaikka summa olisi pieni. Tämä tasoittaa sijoitusriskejä ja antaa sinulle mahdollisuuden hyödyntää keskihinnan strategiaa, joka tarkoittaa sijoittamista eri markkinahinnoilla.

Pidä rahat eri koreissa

Älä laita kaikkia muniasi yhteen koriin. Sijoitussalkkusi hajauttaminen eri omaisuuslajeihin, kuten osakkeisiin, korkotuotteisiin ja kiinteistöihin, vähentää riskiäsi ja suojaa sijoituksiasi talouden heilahteluissa.

Eri omaisuuslajit reagoivat markkinatilanteisiin eri tavoin. Kun osakemarkkinat saattavat heilahdella voimakkaasti, korkotuotteet ja kiinteistöt tarjoavat usein vakaampaa tuottoa. Hajauttamalla sijoituksesi voit saavuttaa paremman tuotto-riski-suhteen.

Käytä korkoa korolle -ilmiötä hyväksesi

Korkoa korolle -ilmiö on sijoittamisen kahdeksas ihme. Alkuun sijoitetun summan päälle kertyvät korot alkavat ajan kuluessa kerryttää korkoa itse. Tämä tarkoittaa, että sijoituksesi kasvavat eksponentiaalisesti ajan myötä.

Korkoa korolle -ilmiön hyödyntäminen vaatii kuitenkin aikaa. Mitä pidempään sijoituksesi ovat markkinoilla, sitä enemmän ne hyötyvät korkoa korolle -ilmiöstä. Tämä korostaa jälleen varhain aloittamisen ja pitkäjänteisen sijoittamisen merkitystä.

Tutki ja ymmärrä sijoituskohteet

Älä sijoita sokeasti. On tärkeää ymmärtää, mihin rahasi sijoitat. Tutki sijoituskohteet huolellisesti ja pyri ymmärtämään niiden arvonmuodostuksen perusteet.

Ymmärryksen saavuttaminen voi vaatia aikaa ja opiskelua. Onneksi nykyään on tarjolla paljon tietoa ja työkaluja, joilla voit opiskella sijoittamista. Älä pelkää kysyä neuvoa asiantuntijoilta tai muilta sijoittajilta.

Ole kärsivällinen ja pitkäjänteinen

Sijoittaminen on maratoni, ei pikamatka. Älä odota nopeita tuottoja tai ”lottovoittoja”. Markkinat voivat heilahdella lyhyellä aikavälillä, mutta pitkällä aikavälillä ne ovat historiallisesti tuottaneet positiivista tuottoa.

Kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys auttavat sinua pysymään rauhallisena markkinoiden heilahtelujen aikana. Älä tee hätiköityjä päätöksiä markkinoiden laskun aikana, vaan pidä kiinni sijoitussuunnitelmastasi.

Tee sijoitussuunnitelma ja noudata sitä

Sijoitussuunnitelma on tärkeä työkalu sijoittamisen hallinnassa. Siinä määritellään sijoitustavoitteesi, riskinottokykysi ja sijoitushorisonttisi. Se auttaa sinua tekemään järkeviä sijoituspäätöksiä ja pysymään rauhallisena markkinoiden heilahtelujen aikana.

Noudata suunnitelmaasi. Jos markkinat laskevat, älä paniikki. Jos markkinat nousevat, älä ahneudu. Pidä kiinni suunnitelmastasi ja tee tarvittaessa pieniä säätöjä, mutta älä heitä suunnitelmaa romukoppaan markkinoiden joka käänteessä.

Verot ja kulut – kiinnitä huomiota

Sijoittamiseen liittyy aina kuluja ja veroja, jotka voivat syödä osan tuotoistasi. On tärkeää ymmärtää nämä kustannukset ja ottaa ne huomioon sijoitussuunnitelmassasi.

Välityspalkkiot, hallinnointipalkkiot ja muut kulut voivat vähentää sijoitustesi tuottoja. Verotus on myös tärkeä osa sijoitustoimintaa. Eri sijoitusmuotoja verotetaan eri tavoin, joten on tärkeää ymmärtää verotuksen perusteet ja suunnitella sijoitustoimintasi sen mukaan.

Riskin ja tuoton välinen suhde

Sijoittamisessa korkeampi tuotto-odotus liittyy yleensä suurempaan riskiin. On tärkeää ymmärtää tämä suhde ja määrittää, kuinka paljon riskiä olet valmis ottamaan saavuttaaksesi tavoitteesi.

Korkean riskin sijoitukset voivat tarjota suuria tuottoja, mutta ne voivat myös johtaa suuriin tappioihin. Matalan riskin sijoitukset tarjoavat yleensä matalampia tuottoja, mutta ne ovat myös vähemmän volatiileja. Oma riskinottokykysi määrittää, millainen sijoitussalkku sopii sinulle parhaiten.

Jatkuva oppiminen

Sijoittamisessa on kyse jatkuvasta oppimisesta. Markkinat, talous ja sijoituskohteet muuttuvat jatkuvasti, joten on tärkeää pysyä ajan tasalla ja jatkaa oppimista.

Lue kirjoja, seuraa uutisia, osallistu sijoituskoulutuksiin ja keskustele muiden sijoittajien kanssa. Oppiminen ei lopu koskaan, ja jokainen uusi tieto voi auttaa sinua tekemään parempia sijoituspäätöksiä.

Yhteenveto

Sijoittamisen voi aloittaa koska vain, pienelläkin summalla. Tärkeintä on aloittaa varhain, säästää säännöllisesti, hajauttaa sijoitukset, ymmärtää sijoituskohteet, olla kärsivällinen ja pitkäjänteinen, laatia sijoitussuunnitelma ja noudattaa sitä, ottaa huomioon kulut ja verot, määrittää oma riskinottokyky ja jatkaa oppimista. Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä, mutta se vaatii aikaa, tietoa ja taitoa. Jokainen voi oppia sijoittamaan ja kasvattamaan omaa varallisuuttaan.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa