Mitä jos lukisit kirjan?

Monet mediat ovat viime aikoina valitelleet sitä, että lukeminen on vähentynyt. Meillä on kuitenkin nykyään niin loistavat nettipalvelut, joista voi tilata kirjan kotiin tarvitsematta itse lähteä minnekään, joten mitä jos syksyn avaukseksi lukisit kirjan – vaikka Adlibrikseltä

Kirjan lukemisesta nykyaikana on tutkittua tietoa, että se auttaa pääkoppaamme – varsinkin jos tuijotamme muuten erilaisia näyttöjä ja televisiota päivät pitkät – anna kerrankin oman mielikuvituksesi piirtää tapahtumapaikat lukiessasi kirjaa, joka vie sinut omien ajatustesi mukana vaikka minne.

Adlibriksen yli 12 miljoonan kirjan valikoimaan mahtuu kurssi-, tieto- ja kaunokirjallisuutta, lasten- ja nuortenkirjoja ja kaikkea siltä väliltä. Laajan kirjavalikoiman lisäksi verkkokaupasta löytyy myös lankoja, leluja, sisustus-, ja keittiövälineitä. Adlibris tarjoaa aina edulliset hinnat, ilmaisen toimituksen yli 39,90 euron tilauksiin, sekä osaavaa ja ystävällistä asiakaspalvelua.

Lukeminen kehittää mielikuvitusta, muistia ja empatiakykyä. Kirjan äärellä saa rauhoittua ja rentoutua. Kirja voi tempaista lukijansa kiinnostaviin maailmoihin ja saada ajan lentämään siivillä. Se on hyvä tapa päästä arkista maailmaa hetkeksi karkuun.

LUKUTAITO Lukukeskus on teettänyt 10 faktaa lukemisesta -selvitykseen, joka tarjoaa tilannekuvan Suomen lukutaidosta ja lukemisesta.

Ajankohtaisia kotimaisia ja kansainvälisiä tutkimustuloksia kokoava paketti antaa suuntaviivoja, miten lukutaitotyötä tulisi jatkossa kehittää. Lukukeskuksen Lue lapselle -hanke selvittää vauvalle ja lapselle lukemisen hyötyjä.

Suomen sijoittuminen erilaisissa kansainvälisissä vertailuissa.
Suomen sijoittuminen erilaisissa kansainvälisissä vertailuissa. (Tilasto Lukukeskus)

Ohessa tiivistettynä lukemisen eduista elämässä:

Vahvistaa sosiaalisia suhteita

Lukeminen kehittää sosiaalisia taitoja, viestintä- ja empatiakykyä sekä kasvattaa sanavarastoa. Saksalaistutkimuksessa oikeudenmukaisena kaverina pidettiin 90 prosenttia niistä lapsista joille luettiin säännöllisesti ja 51 prosenttia niistä lapsista joille luettiin vain harvoin. Kotona ääneen lukeminen vahvistaa koko perheen sisäisiä suhteita.

Vähentää stressiä

Lukeminen on tehokas tapa alentaa stressitasoa. Jo kuudessa minuutissa lukemisen jälkeen syke alkaa laskea ja lihasjännitys vähentyä. Lukemisen stressiä alentava ja rentouttava vaikutus voi itsessään edesauttaa unta.

Edistää terveyttä

Lukemisharrastuksella voidaan hidastaa ikääntymisen haittoja. Lukemisella on etua muistijärjestelmille ja erityisesti muistin säilymiselle ikääntyessä. Kirjoja ahkerasti lukevien eliniän on havaittu olevan kaksi vuotta pidempi kuin ei-lukevilla.

Viihdyttää

Hyvä kirja herättää ajatuksia, tunteita, saa itkemään ja nauramaan. Koukuttava teksti vie mukanaan ja avaa ovia maailmoihin, joihin ei fyysisesti voi matkustaa.

Parantaa keskittymiskykyä

Älylaitteen sijaan kannattaa välillä tarttua vaikka helposti mukana kulkevaan pokkariin. Pitkäaikaista muistin käyttöä ja tarinan hallintaa vaativa lukeminen tarjoaa vastapainoa lyhytjännitteiseen arkeen. Erityisesti lapsilla tarinoiden lukemisen on havaittu voivan parantaa keskittymiskykyä.

Kehittää lukutaitoa

Kuten muitakin taitoja, lukemista voi ja kannattaa harjoitella. Romaanien lisäksi voi lukea lehtiartikkeleja, runoja, kolumneja, laululyriikkaa… Lukutaito ei merkitse vain mekaanista osaamista tai kielioppia. Avainasemassa on kyky omaksua tietoa ja tarkastella tekstiä monelta kantilta.

Hyvä lukutaito… 

Auttaa arjen hallinnassa

Lukutaitoa tarvitaan joka päivä – viranomaisten kanssa asioidessa, netin käytössä, hakemusten teossa, sähköpostiviestinnässä… Lukutaito auttaa jäsentelemään ja hankkimaan tietoa eri lähteistä. Ilman lukutaitoa on vaikea pärjätä digitaalisessa kulttuurissamme.

Antaa eväät koulumenestykseen 

Lukutaito antaa pohjan kaikelle oppimiselle ja tasoittaa tietä jatko-opinnoille sekä korkeatasoiseen koulutukseen. Lapselle lukemisella on yhteys parempaan koulumenestykseen ja koulumyönteisyyteen.

Lisää valmiuksia työelämään

Lukutaito lisää luovaa ja analyyttistä ajattelukykyä sekä ongelmanratkaisutaitoa. Lukutaidon taso on monissa tutkimuksissa yhdistetty yleiseen elämässä menestymiseen.

Edistää yhteiskunnallista tasa-arvoa

Lukutaidoton ihminen jää helposti yksin. Lukutaito on yksi demokratian toteutumisen edistäjä, ja sen voidaan nähdä vahvistavan sosiaalista identiteettiä, yhteisöjen voimaantumista ja yhteiskunnallista tasa-arvoa.

Neloselta uutta

Temptation Island Suomi 2022 eli uusi kausi alkaa aivan näillä näppäimillä, mutta tämän kertainen kausi on hieman erilainen kuin edelliset – mitä sitten on muuttunut, vai onko ohjelmassa mukana olevien pariskuntien iät ja pitkät suhteet se ainoa muuttunut tekijä? Tsekkaa lisää: Temptation Island 202

Nykyään kun suoratoisto on vallannut kaikkien kodit, katselemme sitä kautta usein myös television perusohjelmatkin – näitä ovat myös sellaiset musiikiohjelmat kuten Syksyn Sävel ja Vain Elämää-sarja, kunpi on sinun suosikkisi näistä kahdesta? Entä mitä pidät Erika Vikmanista


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa