Etätyö ja työergonomia – kuinka tärkeätä on valita sopiva työtuoli omaan tarpeeseen

Etätyön yleistyminen

Etätyö on tullut jäädäkseen, ja yhä useammat ihmiset viettävät työpäivänsä kotona. Tämä on tuonut mukanaan monia etuja, kuten joustavuuden ja säästöt matkakuluissa, mutta myös haasteita, kuten työergonomian merkityksen korostumisen.

Kun työskentelemme toimistossa, työpisteemme on usein suunniteltu ergonomian näkökulmasta. Kotona tilanne voi olla toinen, ja siksi on tärkeää kiinnittää huomiota työympäristöönsä.

Työergonomian merkitys

Työergonomia ei ole vain muotisana, vaan sillä on todellinen vaikutus terveyteemme ja hyvinvointiimme. Huono työasento voi johtaa monenlaisiin vaivoihin, kuten niska- ja selkäkipuihin, näköongelmiin ja jopa kroonisiin sairauksiin.

Kun työasento on oikea ja työvälineet sopivat, työskentely on mukavampaa ja tehokkaampaa. Tämä vähentää sairauspoissaoloja ja lisää työtyytyväisyyttä.

Työtuolin valinnan tärkeys

Työtuoli on yksi tärkeimmistä työvälineistämme. Se vaikuttaa suoraan siihen, miten istumme ja kuinka hyvin kehomme voi työpäivän aikana. Vääränlainen tuoli voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kuten huonoa ryhtiä ja lihaskipuja.

Oikean tuolin valinta on investointi omaan terveyteen. Se voi tuntua aluksi kalliilta hankinnalta, mutta pitkällä aikavälillä se maksaa itsensä takaisin vähentyneinä terveysongelmina ja parempana työtehona.

Salli-satulatuoli

Salli-satulatuoli on suunniteltu erityisesti ergonomian näkökulmasta. Sen muotoilu muistuttaa hevosen satulaa, mikä edistää oikeaa ryhtiä ja vähentää selän kuormitusta. Tuoli kannustaa istumaan aktiivisesti ja liikkumaan työpäivän aikana.

Monet Salli-satulatuolin käyttäjät kertovat huomanneensa eron perinteisiin työtuoleihin verrattuna. Selkäkivut ovat vähentyneet ja työasento on parantunut. Tuoli on myös säädettävissä, joten se sopii monenlaisille käyttäjille.

Työpöydän merkitys

Vaikka työtuoli on tärkeä, ei työpöytääkään sovi unohtaa. Pöydän korkeuden ja tuolin korkeuden tulee olla oikeassa suhteessa toisiinsa, jotta työasento on optimaalinen.

Säädettävät työpöydät ovat erinomainen valinta, sillä ne mahdollistavat seisomatyön ja istumatyön vuorottelun. Tämä vähentää paikallaan istumisen haittoja ja lisää aktiivisuutta työpäivään.

Näytön sijoittelu

Näytön sijoittelu on yksi tärkeimmistä tekijöistä työergonomiassa. Näytön tulee olla silmien korkeudella ja tarpeeksi kaukana, jotta silmät eivät rasitu.

Liian korkealle tai matalalle sijoitettu näyttö voi aiheuttaa niska- ja hartiakipuja. Myös näytön kirkkaus ja kontrasti vaikuttavat silmien rasittumiseen, joten niitäkin kannattaa säätää tarpeen mukaan.

Taukojen merkitys

Tauot ovat tärkeitä paitsi mielelle, myös keholle. Säännölliset tauot vähentävät paikallaan istumisen haittoja ja auttavat keskittymään paremmin.

Tauon aikana kannattaa nousta ylös, venytellä ja liikkua. Jo muutaman minuutin tauko voi tehdä ihmeitä sekä mielelle että keholle.

Valaistus ja silmien rasitus

Hyvä valaistus on tärkeää näkömukavuuden ja keskittymisen kannalta. Liian kirkas tai hämärä valaistus voi rasittaa silmiä ja aiheuttaa päänsärkyä.

Luonnonvalo on parasta, mutta jos se ei ole mahdollista, kannattaa valita laadukas työvalaisin. Silmien rasitusta voi myös vähentää pitämällä taukoja ja käyttämällä näyttösuojia.

Lisävarusteet ja apuvälineet

Markkinoilla on monenlaisia apuvälineitä, jotka tukevat ergonomista työskentelyä. Näitä ovat esimerkiksi näppäimistötuet, hiirimatot ja jalkatuet.

Nämä apuvälineet voivat tuntua pieniltä yksityiskohdilta, mutta ne voivat tehdä suuren eron työpäivän mukavuudessa. Kannattaa siis investoida laadukkaisiin apuvälineisiin.

Henkilökohtaiset tarpeet ja mieltymykset

Jokainen meistä on yksilö, ja siksi myös työergonomian tarpeet voivat vaihdella. On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja huomata, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei.

Joillekin sopii paremmin seisomatyö, toisille istuminen. Joku saattaa kaivata erityistä tukea alaselälle, kun taas toinen tarvitsee tukea niskalle. Tärkeintä on löytää itselle sopiva ratkaisu.

Yhteenveto

Etätyön yleistyessä työergonomian merkitys korostuu entisestään. Oikeanlaiset työvälineet, kuten sopiva työtuoli ja työpöytä, ovat avainasemassa terveellisessä ja mukavassa työskentelyssä. Salli-satulatuoli on yksi esimerkki ergonomisesti suunnitellusta tuolista, joka tukee oikeaa työasentoa. On tärkeää muistaa myös tauot, hyvä valaistus ja oikeanlainen näytön sijoittelu. Jokaisen on löydettävä itselleen sopivat ratkaisut ja kuunneltava omaa kehoa. Ergonomia on investointi omaan terveyteen ja hyvinvointiin.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa