Verkkokauppojen ja verkko-ostamisen maailmat – katso tästä 10 vinkkiä turvalliseen ostamiseen

Nettiostamisen maailma tarjoilee meille päivä päivältä enemmän ostettavaa ja selailtavaa. Me kerromme täällä Alennuskooditsuomi sivustolla sekä tarjouksista, trendeistä, että uusista palveluista tasaiseen tahtiin – mutta välillä teemme myös tällaisia pieniä vinkkikertauksia, joiden avulla tulet toivottavasti paremmin toimeen digitaalisessa maailmassa.

Tunne verkkokauppa ja sivustot joilla liikut

Verkkokauppojen maailma on laaja ja monimuotoinen. On tärkeää tuntea verkkokauppa, josta aiot ostaa. Tutki kaupan taustat, lue arvosteluja ja tarkista sen maine. Esimerkiksi pelatessasi rahapelejä netissä, varmista, että sivustolla on voimassa oleva rahapelilisenssi. Pelisivustot kuten GetLucky on tällainen uuden ajan pelisivusto, joka mahdollistaa pelaamisen myös suomalaisille pelaajille.

Toinen tärkeä seikka on ymmärtää, miten verkkokauppa toimii. Tutustu kaupan toimitusehtoihin, palautuskäytäntöihin ja maksutapoihin. Näin vältät mahdolliset ongelmat ostotapahtuman yhteydessä. Sama pätee kaikessa verkko-ostamisessa,  myös kaikenlaisten pelien kanssa kannattaa ja pitää tutustua pelien peliehtoihin ja esimerkiksi erilaisiin bonusehtoihin.

Tarkista verkkosivuston turvallisuus

Verkkosivuston maine: Voit tarkistaa verkkosivuston maineen käyttämällä erilaisia online-palveluita, kuten Google Safe Browsing tai Norton Safe Web. Näitä palveluita voi käyttää syöttämällä verkkosivuston URL-osoitteen ja ne ilmoittavat, jos sivusto on tunnistettu haitalliseksi tai sisältää mahdollisia riskejä.

SSL-sertifikaatti: Verkkosivuston turvallisuuden kannalta on tärkeää tarkistaa, onko sivusto suojattu SSL-sertifikaatilla. SSL-sertifikaatti mahdollistaa salatun yhteyden verkkosivuston ja käyttäjän välillä. Voit tarkistaa SSL-sertifikaatin läsnäolon käyttämällä selainta ja tarkistamalla, onko verkkosivuston osoiterivillä ”https://” ennen sivuston osoitetta. Lisäksi useimmissa moderneissa selaimissa on merkki tai lukko-kuvake, joka osoittaa, että sivusto käyttää SSL-suojausta.

Verkkosivuston haavoittuvuustarkistus: On olemassa erilaisia verkkosivustojen haavoittuvuustarkistuspalveluita, jotka voivat auttaa tunnistamaan tietoturvaongelmia verkkosivustoissa. Näitä palveluita voivat tarjota yritykset kuten Sucuri, Qualys tai OWASP ZAP. Näiden palveluiden avulla voit skannata verkkosivuston haavoittuvuuksia, kuten tietoturva-aukkoja, heikkoja salauksia tai muita mahdollisia riskejä.

Käyttäjien arviot ja kokemukset: On hyödyllistä tarkistaa muiden käyttäjien arvioita ja kokemuksia verkkosivustosta. Voit tehdä tämän lukemalla arvosteluja ja kommentteja verkkosivustosta eri foorumeilla, keskusteluryhmissä tai sosiaalisessa mediassa. Tämä antaa sinulle yleiskuvan siitä, kuinka turvalliseksi sivusto on todettu muiden käyttäjien mielestä.

Käytä luotettavia maksutapoja

Verkkomaksamisen luotettavuus riippuu useista tekijöistä, kuten käyttämästäsi maksupalvelusta, verkkokaupan turvallisuustoimenpiteistä ja omista henkilökohtaisista varotoimista. Tässä on joitain yleisesti tunnettuja ja luotettavia verkkomaksutapoja:

 1. Luottokortit: Luottokortit ovat yleisiä ja hyväksyttyjä maksutapoja useimmissa verkkokaupoissa. Luottokortit tarjoavat yleensä huijaussuojan ja väärinkäytösten estämisen. Suositeltavaa on käyttää tunnettua ja luotettavaa luottokorttiyhtiötä.
 2. Pankkikortit: Pankkikortit, kuten Visa Debit tai Mastercard Debit, voivat myös olla turvallinen vaihtoehto verkkomaksamiseen. Ne liittyvät suoraan pankkitiliisi, ja maksu veloitetaan suoraan tililtäsi.
 3. Maksunvälityspalvelut: Palvelut kuten Zimpler, Trustly, PayPal, Google Pay ja Apple Pay tarjoavat lisäturvaa verkkomaksamiseen. Näiden palveluiden kautta voit liittää maksutapasi (esim. luottokortin tai pankkitilin) ja suorittaa maksuja verkkokaupoissa ilman, että sinun tarvitsee antaa maksutietojasi suoraan kauppiaalle. Maksunvälityspalvelut tarjoavat yleensä myös osto-turvan, joka suojaa sinua, jos tuote ei vastaa odotuksia tai sitä ei toimiteta.
 4. Verkkopankkimaksut: Useat verkkokaupat tarjoavat verkkopankkimaksuja, joissa maksu suoritetaan suoraan verkkopankkitunnuksiasi käyttäen. Tämä voi olla turvallinen vaihtoehto, koska maksu vahvistetaan omilla pankkitunnuksillasi.

On tärkeää, että tarkistat verkkokaupan luotettavuuden ja turvallisuustoimenpiteet ennen maksamista

Älä koskaan anna verkossa kenellekään liikaa tietoa

Verkkokaupat kysyvät usein monenlaisia tietoja. On tärkeää, että et anna enempää tietoa kuin on tarpeen.

Älä jaa henkilötunnusta, pankkitietoja tai muita arkaluonteisia tietoja tuntemattomien tai epäilyttävien verkkosivustojen kanssa. Ole erityisen varovainen, kun kyseessä on verkkokaupat, joissa teet ostoksia tai syötät maksutietoja.

Käytä vahvoja salasanoja

Salasanojen turvallisuus on tärkeää verkkokaupassa. Valitse ainutlaatuinen ja vaikeasti arvattava salasana jokaiseen verkkopalveluun, ja vaihda salasanasi säännöllisesti. Vältä helppoja arvattavia salasanoja, kuten syntymäpäiväsi tai ”salasana123”.

Älä käytä samaa salasanaa useissa verkkokaupoissa. Jos yhden kaupan tietoturva murretaan, kaikki tilit, joissa käytät samaa salasanaa, ovat vaarassa.

Tässä on muutamia vinkkejä hyvän salasanan luomiseen:

 1. Pitkä salasana: Valitse salasana, joka on vähintään 12 merkkiä pitkä. Mitä pidempi salasana on, sitä vaikeampaa sen arvaaminen tai murtaminen on.
 2. Monimutkaisuus: Käytä erilaisia merkkejä, kuten isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Yhdistä ne sattumanvaraisesti luodaksesi monimutkaisen salasanan. Vältä helppoja arvattavia sanoja tai peräkkäisiä numeroita.
 3. Vältä henkilökohtaisia tietoja: Vältä käyttämästä henkilökohtaisia tietoja, kuten syntymäpäivääsi, nimeäsi tai sukunimeäsi salasanassa. Näitä tietoja voi olla suhteellisen helppo selvittää tai arvata.
 4. Ainutlaatuisuus: Älä käytä samaa salasanaa useissa eri palveluissa. Jos yksi salasana paljastuu, muut tilit eivät ole uhattuna. Voit käyttää salasanasuositusten mukaan erillistä ja ainutlaatuista salasanaa jokaiselle palvelulle.
 5. Salasanasovellus: Harkitse salasanasovelluksen käyttämistä, kuten LastPass, KeePass tai 1Password. Nämä sovellukset auttavat sinua luomaan ja hallitsemaan vahvoja salasanoja eri palveluille turvallisesti.
 6. Käytäfraasia: Yksi vaihtoehto on luoda salasana lauseen tai fraasin perusteella. Voit ottaa esimerkiksi lauseen, kuten ”KissaHyppäsiPuusta42!”, ja käyttää sitä salasanana. Tämä luo pitkän ja monimutkaisen salasanan, jota on vaikea arvata.
 7. Päivitä säännöllisesti: Vaihda salasanasi säännöllisin väliajoin, esimerkiksi 3-6 kuukauden välein. Tämä auttaa pitämään tilisi turvassa, jos salasana jostain syystä paljastuu.

Muista myös pitää salasanasi turvassa ja älä jaa sitä kenellekään. Älä tallenna salasanojasi selaimen automaattisiin salasanojen tallennustoimintoihin, vaan käytä sen sijaan luotettavaa salasanahallintasovellusta.

Yhdistelemällä näitä vinkkejä voit luoda vahvan ja turvallisen salasanan, joka suojaa henkilökohtaisia tietojasi verkossa.

Tarkista tuotetiedot huolellisesti

Verkkokaupassa ostaminen vaatii tarkkuutta. Lue tuotetiedot huolellisesti ja varmista, että ymmärrät, mitä olet ostamassa.

Tarkista myös tuotteen hinta ja toimituskulut. Joskus tuotteen hinta voi vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, ja tässä tapauksessa se todennäköisesti on.

Lue arvostelut

Arvostelut ovat hyvä tapa saada tietoa tuotteesta ja verkkokaupasta. Lue sekä tuotearvostelut että kaupan arvostelut. Näitä arvosteluja löytyy netistä Googlen avulla niin tuotteista, palveluista, kasinopeleistä, käytännössä aivan mistä tahansa.

Muista kuitenkin, että kaikki arvostelut eivät välttämättä ole aitoja. Ole skeptinen ja käytä omaa harkintaasi.

Seuraa ostoksiasi

Seuraa ostoksiasi ja pidä kirjaa ostotapahtumistasi. Tämä auttaa sinua huomaamaan mahdolliset virheet tai epäkohdat.

Tarkista myös luottokorttilaskusi säännöllisesti. Jos huomaat laskussasi outoja veloituksia, ota yhteyttä luottokorttiyhtiöösi mahdollisimman pian.

Käytä turvallista yhteyttä

Kun teet ostoksia verkossa, varmista, että käytät turvallista yhteyttä. Älä tee ostoksia julkisissa Wi-Fi-verkoissa, joissa tietoturva voi olla heikko.

Käytä mieluiten kotisi Wi-Fi-verkkoa tai mobiilidataa. Jos sinun on pakko käyttää julkista Wi-Fi-verkkoa, käytä VPN-yhteyttä.

Ole varovainen sähköpostihuijauksissa

Sähköpostihuijaukset ovat yleisiä verkkokaupassa. Älä koskaan klikkaa epäilyttäviä linkkejä sähköposteissa, jotka väittävät olevansa verkkokauppoja.

Älä myöskään anna henkilökohtaisia tai maksutietoja sähköpostitse. Luotettavat verkkokaupat eivät koskaan pyydä näitä tietoja sähköpostitse.

Tässä on joitain vinkkejä, joiden avulla voit tunnistaa sähköpostihuijaukset ja välttää niiden ansat:

 • Lähettäjän tarkistaminen: Tarkista sähköpostin lähettäjä huolellisesti. Phishing-hyökkäyksissä huijarit voivat käyttää väärennettyjä lähettäjän nimiä tai sähköpostiosoitteita, jotka vaikuttavat luotettavilta. Tarkista lähettäjän osoite huolellisesti ja etsi epäjohdonmukaisuuksia, kuten pieniä kirjoitusvirheitä tai lisättyjä numeroita tai kirjaimia.
 • Epäilyttävät sisällöt: Ole tarkkaavainen sähköpostien sisällöstä. Phishing-sähköpostit voivat sisältää pyyntöjä henkilökohtaisten tietojen, kuten salasanojen, luottokorttitietojen tai pankkitietojen, antamiseksi. Ole varovainen, jos sähköpostissa uhataan tilisi sulkemisella tai muilla negatiivisilla seurauksilla, jos et toimi nopeasti.
 • Linkkien tarkistaminen: Älä napsauta epäilyttäviä linkkejä sähköpostissa. Phishing-hyökkääjät voivat lähettää haitallisia linkkejä, jotka ohjaavat sinut väärennettyyn verkkosivustoon, jossa he yrittävät kerätä henkilökohtaisia tietojasi. Ennen linkin napsauttamista vie hiiri linkin päälle (älä napsauta sitä) ja tarkista sen kohdeosoite sähköpostiohjelman alaosassa näkyvästä palkista. Jos osoite vaikuttaa epäilyttävältä tai ei vastaa verkkosivuston odotettua osoitetta, älä napsauta sitä.
 • Pyyntöjen kyseenalaistaminen: Ole varovainen sähköposteissa, jotka pyytävät sinua antamaan henkilökohtaisia tietojasi tai suorittamaan tiettyjä toimia. Luotettavat organisaatiot eivät yleensä pyydä henkilökohtaisia tietoja sähköpostitse. Jos olet epävarma, ota suoraan yhteyttä organisaatioon tai palveluntarjoajaan heidän virallisista yhteystiedoistaan varmistaaksesi pyynnön aitouden.
 • Oikeinkirjoitus- ja kielioppiasiat: Ole tarkkana sähköpostien oikeinkirjoituksessa ja kieliopissa. Phishing-sähköpostit saattavat sisältää runsaasti kirjoitusvirheitä, outoja lauseenmuodostuksia tai kielioppivirheitä. Tämä voi olla merkki siitä, että sähköposti on huijaus.

Yhteenveto

Verkkokaupassa ostaminen ja verkossa pelaaminen ovat kätevää ja helppoa, mutta se vaatii myös varovaisuutta. Seuraa näitä vinkkejä turvalliseen ostamiseen ja nauti turvallisesta ja miellyttävästä verkkokauppa-kokemuksesta. Muista, että paras tapa suojautua verkkokaupan riskeiltä on olla tietoinen ja valppaana.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

 • Et sitoudu mihinkään
 • Se ei maksa sinulle mitään
 • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Yksi kommentti artikkeliin ”Verkkokauppojen ja verkko-ostamisen maailmat – katso tästä 10 vinkkiä turvalliseen ostamiseen”

Vastaa