Verkko-ostamisen suosio kasvoi 8 % Suomessa – eniten ostettiin Muoniossa ja sunnuntaisin

Helsinki, 10. helmikuuta 2022 – Suomalaisten halukkuus ostaa verkosta kasvoi vuoden 2021 lopulla ja yli joka kolmas suomalainen uskoo tekevänsä suurimman osan ostoksistaan verkossa vuoden kuluttua, selviää Klarnan kansainvälisestä kyselytutkimuksesta. Eniten verkkoshoppailtiin Muoniossa, Utsjoella ja Tammelassa.

Klarnan kvartaaleittain päivittyvä Shopping Pulse -raportti seuraa kuluttajien ostokäyttäytymistä 11 maassa ja 3 eri maanosassa. Loka-joulukuussa 2021 toteutettuun tutkimukseen vastasi yli 18,000 kuluttajaa maailmalta, mukaan lukien 1,668 suomalaista. Tutkimuksessa hyödynnettiin myös Klarnan omaa ostodataa yli 250,000 verkkokaupasta ympäri maailman.

Keskeiset havainnot: 

  • Klarnan ostoindeksin mukaan suomalaisten halukkuus ostaa verkosta kasvoi 8 % vuoden viimeisellä neljänneksellä verrattuna kevääseen (81 toukokuussa, 89 loka-joulukuussa). Indeksi kertoo verkkokaupan ja myymälöiden suosiosta: 100 edustaa tasaista suosiota, alle 100 viittaa kivijalan suhteelliseen suosioon ja yli 100 taas verkkokauppojen suosioon. 11 maan vertailussa Suomi sijoittui vuoden lopussa 8. sijalle, eli Norjan edelle (10. sija, indeksi 84) mutta selkeästi Ruotsin taakse (2. sija, indeksi 102).
  • Joka kolmas (36 %) suomalainen uskoo tekevänsä suurimman osan ostoksistaan verkossa vuoden kuluttua. Luku on pysynyt tasaisena läpi vuoden (toukokuussa 36 % ja heinä-syyskuussa 35 %), mutta myös pandemiarajoitukset ovat voineet lisätä verkko-ostamisen suosiota, sillä joulukuussa 2022 jopa 41 % suomalaisista uskoi suosivansa jatkossa verkkoa. 
  • Lapissa shoppailtiin eniten verkossa vuonna 2021 – lappilaiset tekivät 20 % enemmän verkko-ostoksia kuluttajaa kohden kuin kuluttajat keskimäärin Suomessa, ja ostivat eniten vapaa-ajan ja urheilun tuotteita, sekä harrastusvälineitä. Toiseksi eniten shoppailtiin Pohjanmaalla (12 %) sekä Uudellamaalla (9 % yli valtakunnallisen keskiarvon), missä ostettiin eniten viihdettä.
  • Sunnuntait ovat suomalaisten kiireisimpiä verkko-ostopäiviä. Myöhäisilta ja erityisesti kello 21 alkaen on suosituin aika tehdä ostoksia.
  • Suomalaiset tutustuvat kaikista maista todennäköisimmin tuotteisiin verkossa ennen kivijalkamyymälässä vierailua. Suomalaisista 72 % tekee tämän taustatyön usein ja 98 % ajoittain. Etenkin elektroniikkaa ostaessa (93 %) suomalaiset vertailevat tuotteita ensin verkossa.
  • 72 % suomalaista käyttää älypuhelinta tuotteiden etsimiseen, arvostelujen lukemiseen ja hintojen vertailuun ennen ostopäätöksen tekoa myymälässä. Suomalaiset käyttävät älypuhelinta kuitenkin pienemmällä todennäköisyydellä kuin tietokonetta, joka on suositumpi vaihtoehto yli puolelle (58 %) kuluttajista.
  • Älypuhelimen suosio verkko-ostamiseen on kasvanut vuoden 2021 aikana: kun keväällä joka neljäs (25 %) suomalaisista shoppaili verkossa mieluiten puhelimella, loka-joulukuussa miltei joka kolmas (32 %) suomalainen suosi puhelinta. 

“Haluamme jatkossa välttää puhumasta verkkokaupoissa ja myymälöissä ostamisesta kahtena eri aiheena. Jälleenmyynnin digitalisaatio etenee pandemian jatkuessa, ja kuluttajat etsivät jatkossakin palveluja ja jälleenmyyjiä, jotka tarjoavat kattavammin tietoa tuotteista, joiden avulla kuluttaja voi tehdä parhaan katsomansa ostopäätöksen”, sanoo Klarnan Suomen maajohtaja Jacob Segercrantz.

* ‎Indeksi (100) edustaa tilaa, jossa ostajat jakavat ostoksensa tasaisesti verkkokauppojen ja fyysisten liikkeiden välillä. Arvot perustuvat verkkokauppojen ja myymälöiden suosioon 10 eri tuotekategoriassa, jotka on punnittu perustuen jokaisen kategorian ostajien kuukausittaiseen määrään (verkkokaupoissa ja myymälöissä). Tämä tarkoittaa että kategorioilla, joita ostetaan useammin, on myös suurempi vaikutus lopulliseen sijoitukseen.

** ‎Indeksi (100) edustaa valtakunnallista suomalaisten verkko-ostosten keskiarvoa. Korkeampi tai matalampi arvo merkitsee, ovatko kuluttajat tehneet enemmän tai vähemmän ostoja henkilöä kohden verrattuna valtakunnalliseen keskiarvoon. Indeksiä on säädetty väestön suuruuden mukaan.
*** Indeksi “Suosituin tuotekategoria” on laskettu suhteessa valtakunnalliseen keskiarvoon ja se ei välttämättä kerro, ovatko tuotteet yleisesti eniten ostettuja, vaan suosion verrattuna muihin maan alueisiin.

*Indeksi (100) edustaa valtakunnallista suomalaisten verkko-ostosten keskiarvoa. Korkeampi tai matalampi arvo merkitsee, ovatko kuluttajat tehneet enemmän tai vähemmän ostoja henkilöä kohden verrattuna valtakunnalliseen keskiarvoon. Indeksiä on säädetty väestön suuruuden mukaan.

*Indeksi (100) edustaa valtakunnallista suomalaisten verkko-ostosten keskiarvoa. Korkeampi tai matalampi arvo merkitsee, ovatko kuluttajat tehneet enemmän tai vähemmän ostoja henkilöä kohden verrattuna valtakunnalliseen keskiarvoon. Indeksiä on säädetty väestön suuruuden mukaan.

Tietoa tutkimuksesta
Kyselytutkimus toteutettiin yhteistyössä Nepan kanssa loka-joulukuussa 2021. Kyselyyn vastasi 1,668 suomalaista 18-66+ vuotiasta. 

Klarnan ostodata perustuu Klarnan palvelussa tehtyihin verkko-ostoksiin vuonna 2021.

Klarnasta
Vuodesta 2005 lähtien Klarna on pyrkinyt uudistamaan vähittäispankkialan. Meillä on 90 miljoonaa aktiivista käyttäjää ja välitämme päivittäin kaksi miljoonaa maksutapahtumaa. Vastaamme asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin auttamalla heitä säästämään aikaa ja rahaa sekä hallitsemaan kassavirtoja ja tekemään perusteltuja päätöksiä. Yli 250 000 globaalia partneria, kuten H&M, Saks, Sephora, Macys, IKEA, Expedia Group ja Nike, on ottanut käyttöön Klarnan innovatiivisen teknologian tarjotakseen saumattoman shoppailukokemuksen niin verkkokaupassa kuin fyysisessä myymälässä. Yli 5000 ihmistä työllistävä Klarna on aktiivinen 20 markkinalla, ja 40,39 miljardin euron valuaatiollaan yksi arvokkaimmista yksityisistä fintech-yrityksistä maailmassa. Lue lisää: klarna.com. 

Autoilu uutisia ja eurooppalaisia autoja

Tämän sivuston ohella olemme avanneet myös aivan oman sivunsa eurooppalaisille autoille, sekä eurooppalaiselle liikenteelle. Sivuston sisältöä tuovat eri autotehtaiden uudet autouutuudet, ja vanhojen autojen muistelut. Sivuston löydät www.europeancars.fi osoitteesta, jonne toivotamme sinut näin tervetulleeksi.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Yksi kommentti artikkeliin ”Verkko-ostamisen suosio kasvoi 8 % Suomessa – eniten ostettiin Muoniossa ja sunnuntaisin”

Vastaa